Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliike
 
LKYL


TALOJEN TARINAT - MONTA PELASTETTUA!

Loviisassa 1970-luvun purkuinnostus uhkasi koko alakaupunkia, jota nykyään pidetään arvokkaana puukorttelialueena. Onneksi valistunut kaupunginarkkitehti Elmer Baderman oli päättäväisesti toista mieltä, ja alakaupunkia ei purettu, vaan suojeltiin kaavoituksella. Talon kuva on näiden nettisivujemme pääkuvana.

Yksittäisiä purku-uhan alla olleita taloja riitti silti muualla kaupungissa. Eräs talo sijaitsi Garnisonin kaupunginosan alueella, ja purkutyöt olivat niin pitkällä että nosturi oli jo repinyt tornin yläosan alas. Yhden yön aikana tuuli kääntyi ja aamulla tuli työn keskeytyspäätös - talo oli haettu suojeluun, kiitos Badermanin ja hänen keräämänsä aktiivisen joukon Loviisan kulttuurielämän vaikuttajia! Siitä alkoi kansalaisliike Kulttuuri- ja ympäristöliikkeen historia.

Tämä kuuluisa Viinatorniksi nimetty talo oli ensimmäinen pelastettu, mutta seuraavina vuosina tuli muita kohteita - Almin talo, Loviisan Seurahuone, Laivasillan aitat....Loviisa olisi hyvin toisenlainen kaupunki mikäli yhdistyksemme ei olisi tarttunut asiaan ja jatkanut purkupäätösten vastustamista.

Loviisan kuuluisa kesätapahtuma, Loviisan Wanhat Talot, on sekin yhdistyksen aikaansaama vapaaehtoistapahtuma. Alkuvuosina se kulki nimellä Wanhassa Wara Parempi. Nykyään vastuu tapahtumasta on toisella järjestäjällä, mutta tapahtuman henki on säilynyt samana.