Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliike
 
LKYL

Julkaisuja ja tuotteita

Julkaisemme Loviisan paikallishistoriaa käsitteleviä teoksia, jotka ovat kaikki kaksikielisiä. Ensimmäinen julkaisumme oli Mikko Teerenhovin tutkimus "Loviisa - Pienen kaupungin suuri menneisyys. Esplanadin rakennustaiteellinen kehitys". Teos pohjautuu hänen diplomityöhönsä Aalto-yliopiston Teknillisen korkeakoulun arkkitehtiosastolle 2010. Julkaisua voi pitää perusteoksena kaupungin vanhojen merkittävien rakennusten säilyttämisen perusteita haettaessa

Yhdistyksen toisena julkaisuna julkaisu on 2011 Eeva Kotiojan laatina yhdistyshistoriikki "Valituslinjasta valistuslinjaan - Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliikkeen tarina 1981-2011".  Julkaisu on perusteos mikäli on kiinnotunut yhdistyksestämme ja se kertoo myös tärkeimmistä tapahtumista kaupungin vanhojen talojen suojelukiistoissa. Teos on loppuunmyyty, mutta lainattavissa yhdistykseltä.

Yhdistyksen saatua hankerahoituksen Suomen Kulttuurirahastolta pystyttiin palkkaammaan ammattihistorioitsija selvittämään kaupungin varhaishistoriaa. FL Katja Tikka tarttui haasteeseen, ja niin saatiin aikaiseksi ensimmäinen osa keskeisen Puutarhakadun kiinteistöjen ja asukkaiden elämää kuvaavasta kirjasarjasta. Teoksessa "Seppä, lukkari, hattumaakari, ajuri - kertomuksia Loviisan alakaupungin taloista, tonteista ja niiden asukkaista" käsitellään erityisesti Puutarhakadun alkupään taloja ja asukkaita historiallisten dokumenttien valossa. Teos on loppuunmyyty, mutta sitä saa lainaksi yhdistykseltä.

Toinen samaan kirjasarjaan kuuluva teos julkaistiin 2018, jolloin tutkija FL Kati Toivanen julkaisi teoksensa "Kapteeni, luotsi, timpuri, matruusi - Loviisan alakaupungin historiaa Laivasillalta Pursimiehenkujalle". Teoksessa o  kuvattu erityisesti kaupungin nousua meriliikenteen ja kaupan satamaksi 1700-luvulta alkaen. Tätä teosta on vielä saatavissa!

Usin kirjahankkeemme on tulossa tämän vuoden aikana, työnimi on "Seurahuoneen historia - Societetshuset i Lovisa". Teoksen on kirjoittanut ja toimittanut Thomas Rosenberg, ja se kertoo Loviisan Seurahuoneen historiaa sen 160-vuotisjuhlavuoteen asti 2023. Kirjasta voi jättää ennakkotilauksia!

Muina tuotteina julkaisujen lisäksi meillä on saatavissa T-paitoja, jotka on valmistettu ekologisesta luomupuuvillasta. Hinta on 10€, ja myymme niitä tapahtumissamme.